Podstawowe smaki

Możliwość komentowania Podstawowe smaki została wyłączona 28
Podstawowe smaki
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Podstawowe smaki
Cztery podstawowe smaki rozróżniane przez człowieka są związane ze specyficznością reakcji (depolaryzacja, hyperpolaryzacja) komórek włoskowych w kubkach smakowych. Komórki te reagują na substancje rozpuszczone w wodzie (śluzie lub ślinie). Wzrost stężenia „NaCl” w jamie ustnej jest rejestrowany jako smak słony, wzrost stężenia jonów jako smak kwaśny, obecność związków zawierających ugrupowania hydroksylowe jako smak słodki. Wrażenie smaku gorzkiego wywołują związki zawierające grupy „NOg” lub wiązania siarczkowe, jak również sole * metali poza „NaCl”. Zarówno u człowieka, jak i u zwierząt istnieją jednak wyjątki od tych reguł. Octan ołowiu ma na przykład smak słodki, a sacharyna i chinina nie u wszystkich zwierząt wywołują wrażenia takie jak u człowieka. Dodatkowo jeszcze niektóre gatunki zwierząt rozróżniają smak wody. Na wrażenie smaku u człowieka składają się także bodźce nocyceptywne związane z działaniem ostrych przypraw, alkoholu oraz doznania węchowe. Nie znane jest podłoże specyficzności komórek włoskowych względem poszczególnych smaków podstawowych.
Analizator smaku jest utworzony przez neurony nerwu twarzowego, językowogardłowego i błędnego oraz neurony pasma samotnego. Ze wzgórza rzutowanie impulsacji zmysłu smaku zachodzi na korę czuciową w . okolicy reprezentacji twarzy (zakręt zarodkowy w części bocznej).
Człowiek rozróżnia przypuszczalnie i zapachów podstawowych. Warunkiem odczuwania zapachu określonej substancji jest jej rozpuszczalność w wodzie lub tłuszczach.

Inne wpisy:

admin

View all contributions by admin