Terapia żywieniowa

Możliwość komentowania Terapia żywieniowa została wyłączona 0
Terapia żywieniowa
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Terapia żywieniowa

Nie narodzone dziecko wszystkie składniki odżywcze pobiera z orga­nizmu matki. Mimo to zapotrzebowanie na kalorie w czasie ciąży zwię­ksza się tylko nieznacznie, organizm przystosowuje się bowiem do no­wych warunków. Kobieta ciężarna prowadząca średnio aktywny tryb życia powinna spożywać dziennie tylko 300 kalorii więcej. Kobiety aktywnie zajmujące się sportem muszą dostarczyć organizmowi dodat­kowo 200-300 kalorii dziennie, co łącznie daje 500-600 kalorii.

Zapotrzebowanie na większość składników odżywczych także wzrasta tylko w niewielkim stopniu. Należy jednak pamiętać, by maksymalnie ograniczać „puste kalorie” oraz pożywienie bogate w kalorie, lecz ubogie w składniki odżywcze. Jedzenie produktów wzbogaconych dużą ilością składników odżywczych lub codzienne przyjmowanie tabletek multiwitaminy i preparatów mineralnych zaleca się tylko wtedy, gdy występują trudności w dostarczeniu organizmowi dostatecznych dawek natural­nych składników odżywczych. Przyjmowanie preparatów witaminowych lub związków mineralnych, gdy nie zachodzi po temu szczególna potrze­ba, może być nawet szkodliwe dla rozwijającego się płodu (na przykład nadmiar witaminy A, D i K).

Podczas ciąży zapotrzebowanie organizmu na białko nieznacznie wzrasta i wynosi 45-60 gramów dziennie, a więc ciężarna powinna spo­żywać dodatkowo pokarmy bogate w białko. Należy zwiększyć też nie­znacznie ilość witaminy C – z 60 do 70 miligramów dziennie, czyli tyle, ile zawiera duża pomarańcza.

 

Inne wpisy:

admin

View all contributions by admin