Rozmaryn
Rozmaryn najbardziej jest znany jako przyprawa dodawana do potraw zawierających mięsa i ryby a także sałatek bardzo ułatwiająca trawienie, ale rozmaryn jest bardzo pomocny także jako lekarstwo na takie dolegliwości jak: zaburzenia żołądkowo ? jelitowe, wzdęcia a także zapalenie oskrzeli, krtani i gardła oraz gorączka i zdenerwowanie. Zaparza się rozmaryn jak herbatkę zalewając łyżeczkę ziela szklanką wrzącej wody. Zaleca się picie takiej herbatki 3 razy dziennie.
Aloes
Wiele osób ma aloes w doniczce jako roślinę ozdobną nawet nie zdając sobie sprawy z jego cennych właściwości a jest ich naprawdę całkiem sporo:
Świeży sok z jego liści leczy skaleczenia; mikstura zrobiona z aloesu (roślina musi być trzyletnia i niepodlewana przez okres 2 tygodni ? należy z niej odłamać kilka dolnych liści i wyciśnięty z nich sok należy zmieszać z miodem i czerwonym winem w równych proporcjach; odstawić na 2 tygodnie) zażywana raz dziennie po jedzeniu w ilości jednej łyżeczki wspaniale radzi sobie z dolegliwościami spowodowanymi wrzodami przewodu pokarmowego.