Rate this post

rp_zdrowie49.jpgCzynnik zapobiegający niedokrwistości złośliwej, zewnętrzny czynnik Castle’a. W skład jej wchodzą: furanoryboza, 5,6-dimetylobenzimidazol, kobalt, jon cyjankowy oraz 1-aminodipropanol. Witamina B12 słabo rozpuszcza się w wodzie, jest odporna na podwyższoną temperaturę, środowisko obojętne lub zasadowe, ulega zniszczeniu pod wpływem światła. Czynnik wewnętrzny Castle’a, znajdujący się w błonie śluzowej dna żołądka i wpustu, ułatwia wchłanianie witarniny B12. Przy pozajelitowym podawaniu jest również zużytkowana, gdyż we krwi i w wątrobie znajdują się czynniki podobne w działaniu do wewnętrznego czynnika Castle’a. Witamina B12 łącznie z kwasem foliowym uczestniczy w syntezie nietrwałych grup metylowych, które mogą być uważane za potencjalne źródło związków monowęglowych w reakcjach syntezy w ustroju. Witamina B12 jest koenzymem dehydrogenazy kwasu hydroksymetylotetrahydrofoliowego, utrzymuje glutation i grupy sulfhydrylowe w stanie zredukowanym, bierze również udział w metabolizmie tłuszczu poprzez wpływ na grupy tiolowe. Powodem niedoboru jest najczęściej niedostateczne wytwarzanie w błonie śluzowej żołądka wewnętrznego czynnik Castle’a, co może nastąpić po resekcji żołądka i zespoleniu żołądkowo-jelitowym, wskutek zaburzeń we florze jelitowej, przy inwazji pasożytów oraz przy wyłącznym odżywianiu produktami roślinnymi.